6 ok amiért érdemes házi finomságot készítened!

02/10/2021

 Miért érdemes saját finomságot készíteni?

Egyszerű 6 indok, amit Te is el tudsz fogadni!


Hogy miért is? Hát lássuk szépen sorban:

1. Az úgymond, nem egészséges anyagok. "E" nek mondják, de azért az "E" jelzés mögött vannak nem káros anyagok is! Azt viszont tudjuk, hogy a saját konyhában elkészített ételünkbe nem pakolunk semmi olyan dolgot, ami káros lehet - finomabban kifejezve: nem éppen előnyös - a család egészsége szempontjából.

2. Glutén, cukor. Ma elég sok családban van glutén érzékeny ember és sajnos sokan vannak akiknek cukorral is problémájuk van. Ezeket a problémákat elsősorban a saját készítésű ételekkel tudjuk áthidalni.

3. Íz. Ha most leszaladok az "XYZ" boltba és leemelek a polcról egy dzsemet, lekvárt, ketchupöt, az bizony meg sem közelíti azt az ízt, amit saját magunk készítettünk. Még a magasabb árkategória sem mindig garancia erre.

4. Fittség. A mai életünkben, társadalmunkban egyre inkább azok kerülnek előnyösebb szituációkba, akiknek nincs túlsúlyuk, fittek, nem dohányoznak, nincs káros szenvedélyük. Az otthon készített cukormentes, vagy só-szegény ételekkel tudjuk elérni azokat a vágyott célokat (fittség, fogyás, megoldás egy egészségügyi problémára), amiket ebben a témában kitűzünk magunk elé.

5. Önbecsülés, sikerélmény. Azt is tudjuk, hogy egy jól sikerült vacsora, fantasztikus eper, vagy málnalekvár, vagy egy igazi, fűszeres-csípős ketchup elkészítése milyen fantasztikus sikerélményt tud adni. Mennyire büszkék vagyunk arra, amit alkottunk. Jogosan! Ráadásul, ha ezzel ki tudunk tűnni a saját közegünkben, igazi elismerést és megbecsülést kapunk a szeretteinktől, barátainktól, no, az már hab a tortán.

6. Ajándék, ünnepek. Egyre inkább teret hódít, hogy a saját kreatív készítményeinket szép, gusztusos csomagolásban ajándékba visszük. Érdekes - de teljesen érthető - az is, hogy ezeket az ajándékokat a megajándékozottak sokkal szívesebben fogadják, mintha egy üzletben vettünk volna valamit. Ezek az ajándékok egy személyhez köthetők, ahhoz, aki bele tette a kreativitását, munkáját, idejét! Ezt nem lehet sehol megkapni, csak és kizárólag Tőled! Ez az igazi, utánozhatatlan, egyedi ajándék!


Nagy vonalakban ennyi.

Amikor ezeket a sorokat kopogtatom a billentyűkön, közben a konyhában egy isteni (nagyon remélem!) meggy-málna-ribizli lekvár készül. Durván 6 kg gyümölcs (2-2-2kg) és 1 kg nyírfacukor, semmi más.

Egyre ritkábban használok cukrot. A nyírfacukornak persze vannak előnytelenebb tulajdonságai is, például nem karamellizálódik (nem sűrít, így tovább kell főzni, hogy a víz tartalmat csökkentsük) és kevésbé édes, mint a kristálycukor. Előnye viszont, hogy kedvezőbb az emberi szervezet számára.

Kicsit későn tettem oda a tűzhelyre, délután fél hatkor, mert a feleségem foglalta le a konyhát és lássuk be, ott ő a főnök.

Most éppen 23:00 óra van, 5 és fél órája főz és kever a masina, most teszteltem, a mélyhűtött kistányéron még csúszkált, kell neki 30-40 perc és akkor már elég sűrű lesz. Remélem, éjfél előtt még végzek. Ilyenkor azért kettős értelemben is nagyon jó érzés tölt el. Egyrészt, hogy meg tudtam valósítani ezt a kis konyhai berendezést, a MARMELA-t, másrészt pedig tudom, hogy holnap reggel a picinyeim milyen ihlettel fogják a vajas-lekváros sütiket magukba tuszkolni.

Nem csak szép, de csuda finom is! 

Kattints ide