Angol citromkrém

07/03/2021

LEMON CURD

Az angol citromkrém nagyon kellemes reggeli étel egy-két pirítóssal és egy csésze finom kávéval.

FORRÁS: AZ ÉN KEMENCÉM BLOG, LEHOCZKI TÜNDE BLOGJA

Citromos sorozatom harmadik és egyben utolsó részének témája a lemon curd , az angol citromkrém. Azért említem meg és használom is az angol nevét a bejegyzésben, mert a lemon curd annyira angol találmány, hogy csak az eredeti nevére történő utalással azonosítható be pontosan.

LEMON CURD TÖRTÉNELEM

A lemon curd elnevezés Lady Charlotte Campbell, A hölgyek saját szakácskönyve című receptgyűjteményében került először megemlítésre 1844-ben. A receptje a desszertek fejezetben szerepelt és leginkább csak nevében hasonlított a ma ismeretes lemon curd-höz. Mind az elkészítési módja más volt, mind pedig állagában is különbözött; kevésbé volt krémes.

Sok régi receptkönyvben citrom sajtként (lemon cheese) utalnak rá, ami azt is mutatja, hogy a citromkrémet széles körben használták citromos sajttorta készítéséhez is.

Nagyon érdekes arról olvasni, hogy a régi receptek elkészítési útmutatója szerint a citromot süvegcukorral alaposan meg kell dörzsölni, hogy lejöjjön róla az intenzív illatú és illóolajokban gazdag héj, amely a lemon curd egyik fontos alkotóeleme. Természetesen ez azért volt így, mert a háziasszonyok számára nem álltak rendelkezésre a maihoz hasonló professzionális reszelők, így ezek helyett jó szolgálatot tett a cukor korabeli formája, a süvegcukor.

Lemon curd az angol citromkrém - süvegcukor a korabeli konyhai reszelő. Forrás: pepyssmallchange.wordpress.com

A LEMON CURD HOZZÁVALÓI

És hogy mi kell még a lemon curd otthoni elkészítéséhez az intenzív illatú és illóolajokban gazdag héjon kívül? Csak citromlé, cukor, tojás és vaj. És tíz perc múlva már kóstolhatjuk is a nagyon citrom ízű és illatú, de a cukor miatt inkább édeskés ízű és selymes textúrájú krémet.
A citromhéj és a citromlé felel az ízért és az illatért, míg a selymes textúráról a citrom természetes pektintartalma és a vaj gondoskodik. (A citromhéj miatt ajánlott kezeletlen héjú citromot használni!)

Lemon curd az angol citromkrém - selymes textúráját a vaj adja

LEMON CURD FELHASZNÁLÁSA

Az angolok klasszikusan forró pirítósra kenve és teasütemények mellé fogyasztják. Felhasználási köre elég széles, használják különböző tortákhoz, pitékhez, muffinokhoz. Az én kislányom a palacsintát ezzel töltötte meg, de sokan a citromkrémes jégkrémre esküsznek. Én egyelőre csak a krémet készítettem el, további felhasználására vonatkozó receptekkel később jelentkezem.

Ami még felkeltette az érdeklődésemet az az, hogy nemcsak citromból lehet ilyen krémet készíteni, hanem narancsból, grapefruitból, passió gyümölcsből és ananászból is.

Összességében az idei, kezeletlen héjú citrom projektemet sikeresnek minősítem. 2 kg citromból lett 5-6 db kisebb üveg lekvárom, pár üveg limoncellóm és egy kis befőttesüvegnyi citromkrémem. És ami nagyon fontos,az az, hogy az eredeti szándékomnak megfelelően a citromokat szőröstül-bőrőstül felhasználtam! Folytatás jövőre!

Lemon curd az angol citromkrém - teasüteményekhez, tortákhoz, pitékhez, muffinokhoz is kiváló

LEMON CURD , AZ ANGOL CITROMKRÉM


Adag: 2,5 - 3 dl krém

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ  5 perc

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ    15 perc 

ÖSSZESEN                20 perc
Szerző: azenkemencem.com

HOZZÁVALÓK

 • 3 nagyobb tojás
 • 150 g cukor
 • 80 ml frissen facsart citromlé (kb. 2 kisebb citromból)
 • 55 g vaj
 • 1 evőkanál (4 g) reszelt citromhéj (kb. 2 citromból)

ELKÉSZÍTÉS

 1. Egy kisebb lábasban vizet forralok. Erre rakom majd a keverőtálat, amelyben a citromkrémet készíteni fogom. Fontos, hogy a keverőtál alja ne érjen bele a vízbe. A vizet forrás után, kis lángon folyamatosan melegítem a krém készítése közben.
 2. A tojásokat összekeverem a keverőtálban és hozzáadom a cukrot, valamint a frissen facsart és leszűrt citromlevet.
 3. A keverőtálat a forrásban lévő vízzel teli lábasra rakom és kézi habverővel, gyors mozdulatokkal addig keverem a masszát, amíg el nem kezd sűrűsödni. (Kb. 10 perc.)
 4. A krémet lehúzom a tűzről és belekeverem a kisebb darabokra szeletelt vajat, valamint a citromhéjat.
 5. A krém tetejét befedem frissentartó fóliával és félreteszem hűlni.
 6. Miután kihűlt, üvegekbe porciózom és hűtőbe rakom, ahol max.7-10 napig áll el.

Remélem, hogy ez az érdekes és valószínűleg finom citrom curd felkelti mások érdeklődését is.

Ezen a héten én is kipróbálom, mert hiába készítettem tavaly rengeteg citrus lekvárt, már csak két üveggel van a kamrapolcon.

Nem elfelejteni:

A FELNŐTT OLYAN SZEMÉLY,

AKI BEFEJEZTE A NÖVEKEDÉST 

MINDKÉT VÉGÉN

ÉS MOST KÖZÉPEN NÖVEKSZIK.