Cseresznye lekvár bolondosan

07/03/2021

Cseresznye lekvár, kicsit másként

"A főzés művészet és mint ilyen, nincs pontos recept, csak intuíció." 

Ezt a cseresznye lekvárt, amit most megosztok veletek már sok verzióban elkészítettem.

Mindig egy kicsit másként.

Mondjuk tavaly a saját fánkról sehogyan, mert a sok eső miatt lerohadt az összes.

Egy szemet nem lehetett megmenteni.

Reméljük, hogy idén szerencsésebbek leszünk.

A cseresznye nem egy savakkal, zamatokkal bőven megáldott gyümölcs, mint például a meggy.

Ezért a cseresznyével másként kell bánni, hogy a finom, visszafogott ízeket hangsúlyozni lehessen .

Amivel dúsítani fogjuk a cseresznye lekvárunkat:

vanília, fahéj, barna rum

De, csak óvatosan, nagyon óvatosan.

Van aki erőteljesebben szereti a fűszerezést, de van aki visszafogottabban.

Hozzávalók:

4 kg érett, édes cseresznye (kimagozott)

2,5-3 dkg almapektin

40 dkg cukor

(De inkább valamilyen cukor helyettesítő. Enélkül is lel ehet készíteni és fogyasztáskor teszünk bele valamilyen semleges ízű mézet, pl. virágmézet)

3 db citrom leve

1 db (3-4 cm) egész fahéj

fél vaniliarúd kikapart bele, vagy két zacskó bourbon vaniliás cukor

0,5 - 1 dl Jamaicai rum

1. Tegyünk 10-12 db 3 dl befőttes üveget a sütőbe és 120 C-fokon melegítsük 30 percig, hagyjuk a sütőben.

A fedőket tegyük egy kis lábos vízbe, fedje el mindet.

Forraljuk 20-30 percig, szedjük ki egy konyharuhára, csepegtessük le úgy, hogy ne érjünk a fedők belsejéhez.

2. Mossuk meg kétszer a cseresznyét és magozzuk ki.

3. Tegyük az egészet a citromok levével, a fahéjjal és a vaniliával egy főző edénybe, vagy a Marmela-ba.

Zúzzuk össze annyira, amilyen állagot szeretnénk. Én szeretem, ha maradnak benne fél, negyed cseresznye darabok.

Forraljuk fel. Sűrűn kevergessük, nehogy odaégjen. A Marmela-nal nincs ilyen feladat, elvégzi ezt a kevergetést helyetted.

4. Ha felforrt, vegyük le a tűzről. A cukrot és a pektint keverjük össze.

5. A pektines-cukrot fokozatosan keverjük bele a többi gyümölcsbe, tegyük bele a rumot, majd forraljuk 5 percig.

Ellenőrizzük a dzsem sűrűségét, ha túl folyós, főzzük tovább, ha megfelelő, akkor szedjük üvegekbe.

Állítsuk fejre az üvegeket, ameddig nem végzünk az összessel.

Ha készen vagyunk, egy nagy pokrócban a kihűlésig száraz dunsztba tesszük az üvegeket.

Érdemes kipróbálni!

Ez isteni finom!