Darabos eper dzsem, az imádni való!

05/28/2022

Viszonylag elfogadható áron tudtam epret venni. Ráadásul szép volt, száraz volt és finom!

Eperből elsősorban dzsemet szoktam készíteni, mert az eper lekvárhoz sok gyümölcs kell, tehát borsos az ára! Lekvárt inkább más gyümölcsből szeretek készíteni.

Most a szabadban készítettem, kis gázzsámolyon. Mivel lengedezett a szél, fújdogálta is rendesen a lángot. Tavaly is bosszankodtam, hogy lassan forrt fel a gyümölcs emiatt. Most alumínium lemezből készítettem egy lángvédő palástot, így a láng gyönyörűen dolgozott, nem dűlöngélt jobbra-balra. 

Ami készült: 

DARABOS EPER DZSEM

5 kg mosott, pucolt eper

3 citrom leve

2 citrom reszelt héja

1 kg cukor

4 dkg pektin


Az epret folyó víz alatt megmostam, áztatni nem szabad, mert felszív némi vizet.

A felét botmixerrel pürésítettem, a másik felét kézzel nagyjából szétnyomkodtam, de nem nagyon, hogy darabos maradjon. Így gyorsabban megvoltam vele, mintha késsel negyedeltem, daraboltam volna.

Két bio citrom héját belereszeltem és belenyomtam háromnak a levét.

Az egészet beletettem a MARMELA-ba, majd közepes gázlángon melegítettem. Viszonylag gyorsan, 50 perc alatt forrásig melegedett. Közben a terasz előtt levágtam a füvet, meglocsoltam a zöldség ágyást, adtam harapnivalót a cicának, mert nem hagyott nyugton. 

A cukorban elkevertem a pektint és még forrás előtt szép lassan, vékony sugárban a főzethez adagoltam. Kb 5 percig még forraltam a felforrás után. 

Felhabosodott, de engem ez nem zavar. Mások le szokták szedni a habot, én rajta hagyom, mert az üvegekbe szedéskor a merőkanállal mindig félre tolom a tetejét, a végére elenyészik, semmi hab nem marad rajta.

Az üvegeket a főzés kezdetén betettem az elektromos sütőbe 110 C fokra, a tetőket egy lábasba, hogy ellepje a víz, lassan forralva közepes lángon. Amikor a dzsem készen lett, addigra  az üvegek csírátlanítva lettek, a tetők fejjel lefelé leszárítva. A dzsemet üvegekbe szedtem és száraz dunsztba raktam két napra. 

Az első kóstolásokon már túl vagyunk, mondjuk azt, hogy sose legyen rosszabb!

Nagyon finom lett.