Darabos eper dzsem, cukor nélkül.

07/03/2021

Darabos eper dzsem.

Ja, és nincs benne cukor!

Igen, igen!

Kétségtelen, már hallom is, amit sokan mondtok:

Halihó! Ezt a dzsemet nem lehet eltenni télire!

Ez meg fog romlani!

Én pedig azt mondom, hogy ez nincs így! 

Simán el lehet tenni hosszú időre cukormentes dzsemet, lekvárt, 

ez nem a cukortól függ.

Ezt már sokszor leírtam, de nem győzöm elégszer hangsúlyozni:

Az eltarthatóság a sterilizálás minőségétől függ!

DE: ha kibontottad, akkor ne tárold egy hétnél tovább.

A hűtőben sem! (Mellesleg, nem is lesz rá alkalmad, mert egy üveg ebből a csodából, egy négy fős családnál maximum 3 napig bírja. Vagy addig sem.)

Használj ép, tiszta befőttes üvegeket és teljesen ép csavaros fedőket. Ha kétséged van a fedőkkel kapcsolatban - pl. előzőleg nem túl finoman, késsel nyitottad fel - akkor ne kockáztass: inkább vegyél új fedőket. Ez sokkal olcsóbb, mintha a finom télire valót - a munkáddal együtt - ki kellene dobni.

Szeretem az olyan dzsemet, lekvárt, ami egy kicsit eltér a hagyományostól. Egy-két kicsi ízcsavar sohasem árt. De vigyázzunk: ne essünk kísértésbe és legyünk mértékletesek.

Ezzel a dzsemmel is ez a helyzet.

Szeretem a rusztikus megjelenést, ha a dzsemben, lekvárban vannak kisebb-nagyobb gyümölcsdarabok.

Mindig akkor vedd meg a gyümölcsöt, amikor dömping szezonja van. Ekkor a legolcsóbb és ekkor tudsz a legjobban válogatni! Érdemes kivárni. De mindig figyeld az időjárást. Az eper esetében például, ha a fő szezonban, amikor már sok van a piacon és az ára is lejjebb ment, figyelni kell, milyen időjárás jön. Ha sok esőt jósolnak, akkor gyorsan meg kell venni, amire szükségünk van, mert az eső tönkre teszi az epret, utána pedig jelentősen felmegy az ára.

Ehhez a dzsemhez három, plusz egy hozzávaló kell: gyümölcs, pektin, citrom.

Én mindig a kisebb szemű epret választom, mert az általában édesebb és zamatosabb. Mivel édesítő, cukor nélkül dolgozzuk fel, fontos, hogy jó édes gyümölcsöt vásároljunk.

A plusz: egy kis alkoholos ital. Fehér rum, fehér bor, vagy édes fehér pezsgő.

Hozzávalók:

4 kg eper (tisztítva, pucolva)

3-4 dkg alma pektin (az elvárt sűrűség szerint)

3 citrom leve (ha bio, akkor plusz 1 db lereszelt héja)

Ital:

- fehér rum: 0,5-1 dl, vagy

- édes fehér bor 1,5-2 dl, vagy

- édes fehér pezsgő 1,5-2 dl.

1. Tegyünk 10-12 db 3 dl befőttes üveget a sütőbe és 120 C-fokon melegítsük 30 percig, hagyjuk a sütőben. A fedőket tegyük egy kis lábos vízbe, fedje el mindet. Forraljuk 20-30 percig, szedjük ki egy konyharuhára úgy, hogy ne érjünk a fedők belsejéhez.

2. Pucoljuk meg az epret, mossuk meg kétszer és jól csepegtessük le. Ne maradjon rajta sok víz, mert az hígítja majd a dzsemünket.

3. Tegyük egy főző edénybe, vagy a Marmela-ba és forraljuk fel. Sűrűn kevergessük, nehogy odaégjen. A Marmela elvégzi ezt a kevergetést.

4. Ha felforrt, vegyük le a tűzről. Krumplinyomóval, vagy botmixerrel törjük kissé össze az epret, ne nagyon, hogy maradjanak benne gyümölcs darabok. Egy kis tálba szedjünk ki 2-3 merőkanál epret, jól zúzzuk össze és keverjük hozzá a pektint, a citromhéjat (ha van bio) és az italt. Jól keverjük össze, simára, ne maradjon benne csomó.

5. A pektines-italos epret fokozatosan keverjük bele a többi gyümölcsbe, majd forraljuk 15-20 percig, a vége felé belekeverjük a citromlevet.

Ellenőrizzük a dzsem sűrűségét, ha túl folyós, főzzük tovább, ha megfelelő, akkor szedjük üvegekbe.

Állítsuk fejre az üvegeket, ameddig nem végzünk az összessel. Ha készen vagyunk, egy nagy pokrócban a kihűlésig száraz dunsztba tesszük az üvegeket.

Ez a dzsem nagyon finom reggeli, vagy 

felhasználható túrós-krémes süteményekhez is.

Jó étvágyat!