Érdekes adatok a C vitamin lebomlásáról.

02/11/2021

 Információk a C vitaminról!

Nem gondoltam volna.....

Rengeteg tévhit, városi legenda kering a C-vitamin lebomlásának megítélésében.

Vannak óvatosan "elvetemült" nézetek, miszerint a C-vitamin bizony iszonyatosan rövid időn belül lebomlik, semmit nem tehetünk ellene.

Van egy adat, az a bizonyos 191,5 Celsius fok, amin állítólag a C-vitamin teljesen elbomlik. Persze ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy egy fokkal feljebb már hussss, a teljes mennyiség lebomlik. Ráadásul ez az adat a tiszta, por alakú C-vitamin olvadására vonatkozik.

Azt is tudjuk, hogy a C-vitamin a vizes oldatában is bomlik. A bomlás 50 fok környékén kezd intenzív lenni. 

Ezért nem célszerű pl. forró teába tenni. Persze itt sem az van, hogy 45 fokon még minden oké, aztán 50 fok felett meg elbomlik az összes C-vitamin.

Jelentős a szerepe ebben a folyamatban az időnek is, pontosabban, hogy a C-vitamin mennyi ideig van kitéve hő hatásának és milyen mértékben.

Van egy érdekes bejegyzés, amiben leírják, hogy a C-vitamin 50%-a 82,5 fokon 2 perc alatt, 90 fokon fél perc alatt bomlik el.

(www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyok__3573173-a-c-vitamin-hany-celsius-fokon-bomlik)

A magasabb hőmérséklet tartományban már néhány fok is jelentős eltérést mutat a lebomlási sebességben. A kísérletek azt mutatták, hogy a C-vitamin lebomlása a gyümölcsben, zöldségben már a leszedés pillanatában megkezdődik.

Ez a folyamat a hőmérséklet, vagy az idő növekedésével csak felgyorsul. Láthatjuk, hogy ezeknek a kísérleteknek a leírása a vitamin 50%-nak lebomlására vonatkozik. Ettől függetlenül, érdekes adat, hogy a C-vitamin felének elbomlása 50 Celsius fokon kb. egy óra alatt megtörténik.

Állítólag az alacsonyabb hőmérséklet tartományokban is vannak furcsa adatok. Ezek szerint -1 fokon a C-vitamin 90%-a 40 nap alatt bomlik el, -3 fokon pedig 100 nap alatt. Tehát elmondhatjuk, hogy a C-vitamin lebomlása még fagyasztott állapotban sem áll meg.

Akkor tehát elmondhatjuk:

A vitaminok forrása, legyen az C, vagy bármilyen más vitamin, elsősorban a friss gyümölcsök és zöldségek.

Nem a lekvárokból, dzsemekből kell hozzájutnunk a vitaminokhoz.

Ezért aztán kicsit megmosolyogtató, amikor olyanokat olvasunk, hogy tegyünk a lekvárunkba ilyen zacsi adalékot, olyan hozzávalót, gyorsan, csak 5-10 percig forraljuk és így szépen megmaradnak a vitaminok a lekvárunkban, dzsemünkben. Szép volna, csak nagyon úgy néz ki, hogy nem így van....

Számoljunk: ha 90 fokon 30 mp alatt elbomlik a fele, akkor:

1 percnél marad 50/2= 25%

1,5 percnél marad 25/2= 12,5%

2 percnél marad 12,5/2= 6,25%

2,5 percnél marad 6,25/2= 3,125%

Nem folytatom, nyilvánvaló, hogy 3-5 perces, 90 C fok feletti forralásnál elenyésző C vitaminunk marad a főzetben, ha marad egyáltalán.

Viszont! Szinte 100%-ban megmarad az összes nyomelem, ásványi anyag, amire legalább akkora szüksége van a szervezetünknek, mint a vitaminokra!

Tehát, nyugodtan főzzünk hagyományos lekvárokat, sokáig, elgőzölve a víztartalmukat. Csak a technológián kell változtatnunk. Ma már nem kell ott ácsorogni a tűzhely mellett és kevergetni órákig, amíg leszakad a karunk.

Ne feledjük:

Szent-Györgyi Albert az 1930-as évek elején izolálta, fedezte fel a C vitamint.

Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.

Az egyetlen magyar tudós, aki magyarországi tudományos tevékenységéért kapta ezt a magas kitüntetést.

Érdekes:

Az aszkorbinsav egy antioxidáns tulajdonságú szerves sav, ezt nevezzük C-vitaminnak.

A név eredete: a- fosztóképző és scorbuticus (=skorbut) mivel a hiánya skorbuthoz vezethet.

Régen a hajósok rettegett betegsége volt, akik sokáig voltak a tengereken és nem jutottak C vitamint tartalmazó zöldségekhez, gyümölcsökhöz

Ha érdekel, megnézheted ezt a bejegyzést: 

"Tudtad? Miben van a legtöbb C vitamin?"