Fűszeres narancslekvár! Még az angolok is kalapot emelnének!

02/10/2021

Világbajnok narancslekvár!

Még az angolok is megnyalnák, mind a tíz ujjukat!

Imádok kísérletezni!

Azt azért nem állítanám, hogy mindig sikeres is vagyok...

Olvastam valahol, hogy rettentő finom narancslekvárt lehet készíteni izgalmas fűszerezéssel.No, akkor vágjunk bele! Lássuk a medvét!

Hozzávalók az eredeti recept szerint (ezt egy amerikai oldalon találtam, letöltöttem valamikor régebben).

Tehát:

10 kg narancs, szűretlen leve

2 kg citrom szűretlen leve

8 db narancs vékonyra szeletelt héja (nem kezelt, bio narancs)

1 liter juharszirup ( én 1 kg nyírfacukorot használtam)

3 ek gyömbér (én csak 1 evőkanállal tettem bele)

2 db vaniliarúd

4 kávéskanál fahéj

4 kávéskanál őrölt szegfűszeg (2 is elég lett volna.. :)

Hú, borzasztóan tetszett! Kezdjünk neki! 

Minden remekül ment. Egy kicsit kérdéses volt azért, hogy ezek az összetevő ízek hogyan fognak kölcsönhatásba lépni egymással.

Ugye, ez cukormentes lekvár, tehát a besűrítést nem lehet ettől várni. A nyírfacukor, de a juharszirup sem tud sűríteni, mert nem karamellizálódik, nem úgy működik, mint a fehér kristálycukor. 

Ettől még a citromok, narancsok leve, a narancshéj jelenthet akkora savas hátteret, hogy beindul a sűrűsödés. Az eredeti recept 3 óra kevergetést, lassú főzést vetített előre. Nos, ez messze nem volt igaz! 

A MARMELA ezért - is - remek eszköz, mert nem szúr ki az emberrel, ha a recept publikálója finoman szólva sem volt még a közelében sem az általa előadott főzési időnek.

Lehet, hogy gyerekkorában, a nagymamájánál találkozott ezzel a recepttel, csak hát az idő foga vagy a receptet, vagy az embert rágcsálta meg. 

Hát annyit elmondhatok, hogy 3 óra múltával a "massza" nem volt még massza, csak valamivel sűrűbb a normál narancslénél. A gyömbér adagot kissé sokalltam, gondoltam 1 evőkanál után, ha kevésnek bizonyul, teszek még majd később bele. A szegfűszeg például a feleségemnek picit sok volt, nekem pont jó.

Summa summarum:

A MARMELA főzött, kevert tovább, a "massza" már, ha lehet így nevezni, szelíden gyöngyözött, néha fortyant.

4 óra. 5 óra. 6 óra....

Nem sorolom, 9 és fél órás főzés volt, de nem bántam meg! 

Végül is egy igen finom, fűszeres, nagyon karakteres, csúcsszuper narancslekvár lett az eredmény. Állagát tekintve talán, inkább dzsem volt, mint lekvár, de a feleségem kenyeréből kanyarított, vajas pirítóssal isteni finomság.

Tanulság:

A receptet mindig ellenőrizzük, mert veszélybe kerülhet az értékes alapanyag és a munkánk.

MARMELA nélkül én bizony ezt nem akartam volna végig csinálni, az biztos!

Attól, hogy valami könnyűnek tűnik, még nem következik, hogy valóban az is!