Három citrus lekvár

07/04/2021

Grape-narancs-citrom lekvár

Marisa sikeres gasztroblogger, az Egyesült Államokban él. Sok könyvet írt a befőzéssel, lekvár készítéssel kapcsolatban. 

Marisa három citrus lekvárja

Hozam: kb. 1,6 liter

Hozzávalók

  • 2 rózsaszín nagy grapefruit
  • 3 citrom (kezeletlen)
  • 4 nagy narancs (kezeletlen)
  • 6 csésze cukor (szerintem ennél sokkal kevesebb is elég)
  • 4 csésze folyadék a héj főzőlevéből

A készítés folyamata:

1. Jól mosd le és szárítsd meg a gyümölcsöt. Növényi hámozóval távolítsd el a héjat a citromról és a narancsról.

Ha kapsz kezeletlen grapefruitot, akkor annak a héjából is használhatsz fel.

A héjat vágd fel vékony csíkokra. 

2. Tedd a tűzhelyre a héjat a Marmela-ba 6 csésze (1,5 liter) hideg vízzel.

Forrald fel, majd csökkentsd a hőmérsékletet közepesre és főzd legalább fél órán át.

3. Tedd egy fehér géz, vagy vászon kendőbe a héj fehér részét, a membránokat és a magokat.

Fogd össze, kösd meg a ruha száját, hogy semmiféle mag ne kerülhessen ki.

Ebből majd sok pektint tudsz a főzés során kinyerni.

4. Amíg a héj fő, tisztítsd le a fehér belét a gyümölcsöről és

szedd ki a gyümölcshúst a gerezdek közötti membránokból. 

5. Szűrd le a héjáról a főzővizet, tegyél félre a folyadékból 4 csészével a lekvárfőzéshez. 

6. Ha már ezen a blogon vagyunk, akkor tedd a héjat a MARMELA-ba

(az eredeti cikkben nagy, rozsdamentes fazék (stimmel!!!), vagy zománcozott öntöttvas fazék van),

a megpucolt citrusféléket, a 4 csésze folyadékot, a 6 csésze cukrot (szerintem csak 4) és a géz vagy vászon csomagot.

7. Forrald fel és főzd erőteljesen, amíg a keverék el nem éri a 100 fokot (ez 30-40 percig tart).

8. Amikor a lekvár eléri a 100 fokot, vedd le az edényt a tűzről.

Nyomkodd ki a vászon zacskót, vigyázz, mert forró!

Körülbelül egy percig keverd még utána, így a héjdarabok egyenletesen eloszlanak az edényben.

9. Töltsd ki a lekvárt az elkészített üvegekbe, töröld le az üveg felső szélét és csavard rá a fedeleket.

Tedd száraz, vagy nedves dunsztba.

10. Amikor kihűlt, ellenőrizd a légmentes zárást a fedél tetejének lenyomásával.

Az a jó, ha nem huppog, ha nem tudod lenyomni.

Marisa honlapjáról származik a recept: 

https://foodinjars.com/recipe/three-citrus-marmalade-recipe/

Sok sikert és jó étvágyat a finomsághoz!

Ha érdekelnek a Marmela főző-keverő árak, akkor


Mai szösszenet:

Az újdonságok úgy születnek, hogy valaki nem követi az utasításokat.

Viszont a hülye ötletek valósulnak meg a leggyorsabban.