Meggy dzsem és pálinkás meggy

07/03/2021

Főzzünk meggy dzsemet, lekvárt!

Sikerült elfogadható áron meggyet venni. Magozatlanul kb. 10 kg volt. Fél nap azért ráment a magozásra. Ha ezután még néhány órát álldogálni és kevergetni kellett volna, el sem kezdem. Persze ilyen problémám évek óta nincs, amióta megterveztem a MARMELA-t. Rusztikus, darabos dzsemet terveztem. Csak minimális 70 dkg xilitet használtam az édesítéshez.

A sűrítést 4 dkg almapektinnel akartam megoldani. Kevés volt, kellett volna 5-6 dkg, mert kicsit folyós lett. Finom persze, de kicsit sűrűbb lehetne.

A magozás pucurkát hosszadalmas....

Miközben a dzsem készülődik a Marmela-ban,  egy kis lábasban a fedőket forró vízben sterilizálom úgy 15-20 percig. Utána konyharuhára kiveszem és belsejével lefelé fordítva szárítom. Az üvegeket beteszem a sütőbe 100-120 C fokra kb fél órára. 

Amikor a dzsemet üvegbe szedem, akkor az üveg még legyen forró!  

A másnapi reggelit alig tudom kivárni! Meggy dzsemes vajas-pirítós kávéval, hmmmmmm, isteni!

Mivel elég sok volt a meggy, csináltam 5 kisüveg pálinkás meggyet. Nem rummal, hanem kimaradt pálinkával (mivel nálunk nem nagyon fogy a pálinka). 

Már régen ki akartam próbálni ezt a finomságot. Egy sor meggy, egy kávéskanál cukor, megint meggy, megint cukor, amig teli nem lesz az üveg. Szépen óvatosan feltöltöttem pálinkával úgy, hogy ellepje. Rácsavartam a fedelét, megforgattam, hogy oldódjon a cukor, aztán fejtetőre állítottam, hogy a szesz a fedelet is fertőtlenítse. Mielőtt a polcra tettem, újra megforgattam, akkor már alig láttam benne cukorszemcsét. Egy hónap után lehet kibontani és megkóstolni. Talán kibírom....


FRISSÍTÉS 2021-07-01:

Ma bontottam ki a pálinkás meggyet. CSODÁS FINOM!

Brownie, vanilia fagylalt és pálinkás meggy!

Ha ettetek már nagyon finomat, hát ez a kombó fantasztikus!A meggy az egyik legsokoldalúbb gyümölcsünk. Magas a savtartalma, magas a cukortartalma. Nagyon sok féle felhasználása lehet akár sós ételekhez is. Az áfonya köztudottan nagyon illik a sült húsokhoz. Kevesebben használják, de a meggy szósz szintén nagyon passzol a fűszeres, sült húsokhoz. Sőt! Édesanyám valamikor, régen, a húslevesekből kiszedett főtt húsokhoz is készített savanykás-édes meggy szószt. Gyerekként furcsállottam, később már nagy ízlett.
Hajrá, előre! Készítsünk meggy lekvárt, dzsemet, pálinkás desszertet, meggy szószt!