Meggy dzsem, könnyedén!

Igazi szerencse, hogy sikerült magozott meggyet szereznem.
25 kilót vásároltam. Ebből kicsi feleségem gyorsan kimentett jó néhány kilót friss meggyes pitének, kis tartaléknak a következő sütihez, meg egy harmadik adagot a mélyhűtőbe.
Hát igen, hat unoka mellett ez egy igen-igen fontos szempont.
Amit meghagyott, az kb. 16-17 kiló lett.
Úgy döntöttem, hogy a feléből dzsemet, a másik feléből pedig sütibe való, sűrű lekvárt készítek.
Ez a bejegyzés itt a dzsem készítésről szól, a lekvárt egy básik blog bejegyzésben írom le.
Mivel a meggy eléggé érett, édes volt, már az elején látszott, hogy nem sok cukorra lesz szükség.
Tehát: 8 kiló meggyhez tettem 1 kg cukrot és 4 dkg pektint.
A főzés kb. 3 órán keresztül történt és végül 14 darab 3,7 dl-es üveggel lett.
Összesen 5,2 kg dzsemet sikerült varázsolni.
Persze, azt ugyebár mondanom sem kell, hogy, amint a videóban is látszik, Marmela-val készítettem. Közben kitakarítottam a pincét és levágtam a fű egy részét.
No, többek között ezért is jó a Marmela!
Íme a videó: