Megüt a guta!

02/10/2021

Amikor a dolgok nem jönnek össze!

Te is jártál már így?

Ha igen, akkor pontosan tudod, hogy a házi süteményekbe nem tehetünk akármilyen lekvárt, dzsemet!

Ha olyan lekvárt, dzsemet használunk, ami nincs besűrítve, vagy a sűrítő anyag hőre folyóssá válik (pl. zselatin),akkor bizony számolnunk kell azzal a kellemetlen következménnyel, hogy több fog a tepsink aljára égni, mint ami a süteményünkben megmarad.

Így, mint ez: 

Elsősorban olyan lekvárt célszerű használni, amelyik a víztartalmának nagyobb részét már a főzéskor elveszítette, megfelelően sűrű, a melegítés, sütés hatására sem válik folyóssá. Ez legtöbb esetben a saját magunk által főzött lekvár.

Én itt most egy ajándékba kapott lekvárral jártam meg. Ki kellett volna próbálni egy kis melegítéssel és mindjárt láttam volna, hogy ez nem oké.

Azért meg kell mondani, hogy az elmúlt években elkezdődött egy előnyös folyamat, megjelentek az üzletekben az igazán jó minőségű lekvárokat készítő cégek termékei. Természetesen ez a minőség az árakban is megjelenik.

Azt gondolom, egyszerű számolás alapján is belátható, hogy a finom házi sütemények elkészítéséhez az otthon készült lekvárok sokkal, de sokkal kedvezőbbek még költség szempontjából is.

Sok minden más egyéb is a házi főzés mellett szól: itt azért jobbára biztosra mehetünk, tudjuk, hogy mi van benne! Mi tettük bele!

Nem kell a lekvárosüveg cimkék táblázataiból kilesni a mini betűkből, hogy melyik "E" mit jelent.

Ha mi készítjük, biztosan csak az kerülhet bele, amit mi beleteszünk.

Épp a minap került az egyik nagy élelmiszer-kereskedelmi lánc "prémium" terméke a kezembe.

100 gramm lekvárban minimum 55 gramm gyümölcs van és 61 gramm cukor. Ez a prémium termék! Hát, mit mondjak jól megnyugodtam, nem mintha venni akartam volna.... 

Szépen visszatettem, meg se néztem az egyéb alkotóelemeit. Én ennél ezerszer jobb, tartalmasabb, egészségesebb lekvárt készítek!

Utoljára sok évvel ezelőtt, valahol külföldön vásároltunk lekvárt a reggelihez, azt hiszem Görögországban. Arra is emlékszem, hogy nem volt olcsó és arra is, hogy kár volt megvenni.

Sokkal jobb, ha saját lekvárt főzünk! Ezerszer jobb! 

A Marmela-val egészen biztosan csak jó lekvárt fogsz készíteni!
Kattints ide, ha érdekel: