Mivel édesítsünk cukor helyett?

07/08/2021

Miért érdemes csökkenteni a cukor fogyasztásunkat?

Kérdezheted, miért nem cukorral készítem a dzsemet, lekvárt, hiszen a finomított kristálycukorral nincsen semmi baj, jól besűrít, finom lesz tőle a lekvár, nagyanyáink is ezzel készítették, mégse volt tőle semmi bajuk! 

Ha nagyobb egészségügyi kockázatokat szeretnél magadnak, akkor egyél több cukrot!

Hát akkor lássuk:

100 évvel ezelőtt az átlagos éves cukorfogyasztás 0,4 kg/fő/év körül volt. Több adat van, de 0,4-0,5 kg körül mozgott.

Mit gondolsz ma mennyi cukrot eszünk fejenként, évente?

Öveket becsatolni, megkapaszkodni a karfában: 40 kg /fő/év!

Mennyi?

Igen! 100-szoros növekedés!

Dédszüleink egyrészt nem ettek annyi cukrot, mint mi, másrészt más volt az életformájuk is. Egy "picurkát" több volt a fizikai munka is, amit végeztek. Még, ha csak a közvetlen háziasszonyi munkákat nézzük, pl., a mosás, a takarítás, a ház körüli teendők, mind-mind jelentősebb fizikai munkát jelentettek. Ugyan ez volt a helyzet a férfiaknál is, lehet, hogy ott még fokozottabban.

Ez a százszoros növekedés azért gondolom magyarázatot ad néhány, korunkra jellemző betegségre is (rák, érrendszeri betegségek, emésztőrendszeri problémák, cukorbetegség, stb.)

Mi mégis esszük, csak esszük, csak esszük.

Miért? Azért, mert az élelmiszer késztermék gyártók ebben érdekeltek.

A cukor manapság ugyan úgy működik, mint a kábítószer, vagy az alkohol. 

Rá lehet szokni, függőségbe kerülhetünk, ha nem figyelünk oda! És ez egyáltalán nem vicc.

Csak rá kell keresni a neten és százával ömlik rád azok panaszáradata, akik, ha meglátnak egy szelet csokit, mindent eldobnának, csak felfalhassák. Mi ez, ha nem függőség. Ráadásként ott van az elhízás, a nem kívánt súlynövekedés kérdése. Ez egy külön téma, mert fura módon az emberek többsége általánosságban inkább tart a testsúlynövekedéstől, mint, hogy esetleg rákos lesz. Fura, de így van!

Egyébként is:

Kerüld az édességet! 

Összemegy tőle a ruhád!

Hát kedveskéim, ezért kezdtem el drasztikusan csökkenteni az általam készített finomságok cukortartalmát. Először csak kicsit, később drasztikusan, manapság már inkább teljesen elhagyom. Te mit gondolsz erről?

Az kétségtelen, hogy a házi befőzéskor a cukornak vannak egyértelmű és közvetlen előnyei (sűrítés, konzerválás), de a hátrányai nagyságrendekkel nagyobbak!

Szépen, lassan!

Nehéz volt az elején, mert a szokás, az bizony nagy hatalom. Mindenképpen a fokozatosság elvét alkalmazd, ha Te is úgy gondolod, hogy ez a helyes irány. Ha hirtelen megváltoznak az ízek, azok nem biztos, hogy ízleni fognak és gyorsan visszaáll az eredeti, nem túl kívánatos állapot.

Nagyon jó megközelítés, ha utólag, mondjuk mézzel ízesítesz, igény szerint. A méz (főleg a karakteresebb mézek) kicsit ugyan beleszólnak az íz világba, de ez lehet pozitív is!

Lássuk, hogy mi is ez a xilit, vagy nyírfacukor (máshol xilitol).

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend, sokan úgy gondolják, - mivel nyírfacukorként is ismert - hogy ez egy természetes édesítő. A xilitolt egy meglehetősen komplikált kémiai folyamat során nyerik ki, elsősorban nyírfából és kukoricaszárból.

Hú, akkor ez egészséges?

A száj higiénés tulajdonságára kifejtett előnyös hatása már régen ismert, mivel más a felépítése, mint a répacukornak, a bacik nem tudják felhasználni ahhoz, hogy savakat termeljenek, ezzel fogszuvasodást okozzanak.

Mivel meggátolja a szájban az erjedési folyamatot, a lepedékképződést is gátolja.

Ugyanezt a hatást figyelték meg felső légúti megbetegedéseknél. A baktériumok megtelepedését gátolja, így a szervezet immunrendszere könnyebben le tudja küzdeni a betolakodókat.

Cukorbetegek is fogyaszthatják. Ez roppant nagy előnye!

Nyilván, ha az ember fogyókúrázik, akkor a cukor az egyik fő célpont, amit el kell hagyni. A xilit ebben is jó partner, mert nagyon alacsony a glikémiás indexe. Szénhidráttartalma 75%-kal, kalóriatartalma pedig 40%-kal alacsonyabb a cukorénál. Édesítő képessége hasonló a répacukorhoz, van, aki fölé, van, aki alá pozícionálja. Ez ízlés kérdése. Én általában fél, vagy negyed annyi xilitet teszek a főzetbe, mintha cukrot használnék.

Vannak-e mellékhatások?

Ha egyszerre lenyel valaki 3 dekánál többet, (ez azért jókora mennyiség!) no, akkor hasmenése lehet. Ennyi.

Nem karamellizálódik, nem sűrít úgy, mint a répacukor, én mégis a nyírfacukor mellett tettem le a voksomat (Eddig! Lásd később.), nálunk ez vált be.

A MARMELA-val simán el tudom párologtatni a gyümölcs víztartalmát, tehát besűrűsödik cukor nélkül is. Ráadásul sokkal egészségesebb!

1 kg xilit, nyírfacukor ára bolttól függően 1 500 - 3 000,- forint körül van.

A középút: nézzük az eritritet. (máshol eritritol)

Ezt még nem használtam, mert kevésbé édesít, mint a xilit és ugyan annyi az ára.

Az eritrit a szájüregben ugyan olyan előnyös hatást nyújt, mint a xilit. Kinézetre majdnem teljesen olyan, mint a kristálycukor, de a vércukorszintet és a koleszterinszintet is békén hagyja.

Teljesen kalóriamentes, energiatartalma nulla, nincsen mellékíze. Ideális diétázás, fogyókúra esetén. A cukorhoz képest az édesítő képessége 80%-os, ezért többet kell tenni belőle.

1 kg boltoktól függően 2 000 - 3 000,- forint körül kapható.

A légionáriusok kedvenc növénye!
Agave szirup

Az agavé növényt mindenki ismeri (azt hiszem). Nagyon jó sebgyógyító hatása is van. A római katonák az istenek gyógyszerének tartották hatékonysága miatt.

A növényből cukorhelyettesítő szirupot is készítenek, ami az emberi szervezet számára igen előnyös. Hoppá! A tequilát is agavéból készítik!

1 kg boltoktól függően 3600 - 4000,- forint között van.

Az édes bajnok: Stevia por


A sztívia növényből vonják ki. Sajátos íze miatt vannak, akik elvetik, vannak, akik szeretik. Az 50 grammos por 250-300-szor édesebb, mint a kristálycukor, állítólag ez az 50 gramm 10 kiló cukor helyettesítésére alkalmas.

Az ára nem olcsó, de ha az édesítő képességét figyelembe vesszük, akkor a látszat ellenére nem horrorisztikus. El is gondolkodtatott, mert az édesítő hatás és az ár aránya nagyon is kedvező! Ha a 20 gramm 5-6 kiló kristálycukor helyettesítését megoldja, akkor ez egy erős érv a kipróbálásához.

Számolunk kicsit: 6 kiló kristálycukor kb. 1 500,- forint, a 20 gramm stevia por pedig kb. 2 000,- forint, az 50 grammos 4 000,- forint körüli. Ki fogom próbálni és legközelebb bevetem egy MARMELA-val elkövetett projektben.

Megjelentek Stevia-Eritrit keverékek is, ezek általában négyszeres édesítő képességgel rendelkeznek, mint a répacukor és a felhasznált állag is nagyon hasonlít a kristálycukorra.

Figyelem! A nagy kivétel: Kókuszvirág cukor

Egy ritkábban hallott édesítőszer, ami egy természetes "cukorhelyettesítő".

Sokan inkább a karamelles íze miatt nem kedvelik. Kelet-Ázsiában több ezer éve használatos édesítőszer. Melegítéskor karamellizálódik, pont úgy, mint a hagyományos cukor. Ez a tény azért felvet némi gyanút! Az előző cukorhelyettesítők közül egyik sem karamellizálódik!

Aztán időközben kiderült róla, hogy az eredeti tanulmányt valahol a Fülöp-Szigeteken, állami érdekeltségben adták ki. Azt állították, hogy a többi cukorhoz képest igen alacsony a glikémiás indexe. Nemrég Ausztráliában, erre specializált laborban is megvizsgálták és csodák-csodája: a glikémiás index 54 lett, a répacukoré általában 65. Így aztán kiderült, hogy a karamellizálható kókuszvirág cukor nem is annyira egészséges, sőt inzulin rezisztencia vagy diéta esetén kimondottan kerülendő!

1 kilogramm kókuszvirág cukor boltoktól függően kb. 2 000-3000,- forint.

Végül a kézenfekvő megoldás: a méz!

A méz használata sok tekintetben előnyös lehet. Egyrészt, a mézet utólag is hozzá lehet keverni a dzsemhez, lekvárhoz, tehát akár édesítő nélkül is megfőzhetjük. Arra figyeljünk, hogy a lekvárba, dzsembe szobahőmérsékleten keverjük hozzá a mézet, így előnyös tulajdonságai nem fognak megváltozni.

Vannak akik esküsznek erre a megoldásra, mert a méznek nagyon sok előnyös élettani hatása is van.

Mások szerint viszont a méz megváltoztatja a lekvár, dzsem ízét. Kétségtelen, hogy a zamatos, illatos mézek igen karakteres ízzel és illattal rendelkeznek, ez bizony keveredik a lekvár ízével. Szerintem ez is ízlés dolga. Egészen izgalmas íz kombinációk is előbújhatnak!

A cukor 100 grammja 400 kcal-t és 100 gramm szénhidrátot, a méz 100 grammja 330 kcal-t és 80 gramm szénhidrátot tartalmaz. Az látható, hogy cukorbetegek részére a méz nem a legjobb cukor helyettesítő.

No, akkor mi is a tanulság?

Szerintem, ha eddig még nem tértél át nagy részben a hagyományos cukorról, ideje másik édesítő után nézned. Minden szempontból előnyösebb az emberi szervezetnek. A zsebünknek nem biztos, de a zsebünket is csak addig féltjük, amíg egészségünk van!

Azt mondod ez így nem megy? Rendben!

Akkor csak annyit tegyél, hogy szépen, fokozatosan csökkented a szervezetedbe vevitt cukor mennyiségét. Nem drasztikusan, csak apránként.

Azt nem mondom Neked, hogy mostantól aztán semmi cukor, mert az maga a halál! Nem mondom, mert egyrészt nem lenne igaz, másrészről pedig én is szeretem az édeset és hiteltelen lennék. És töredelmesen bevallom, bizony, én is szoktam cukros finomságokat enni. Fagyit, töltött, házi sütit, nagynéha cukrász süteményt. Itt nem az a fontos, hogy valamit tiltsál ki az életedből. (kivéve persze, ha valós egészségügyi kockázata van a számodra)

Az arany középút! Azt kell megtalálni és követni.

Imádom a kolbászt, de ha mértéktelenül enném, valószínűleg nagyon megbetegítene. Pedig abban egy csöpp cukor sincs.

Amíg egészséges vagy, az a természetes állapot.

Az általában nem tűnik fel senkinek, hogy: Jé, milyen egészséges vagyok ma is!

Ha elveszítjük, mindjárt előjön: Hú, de beteg vagyok...

Készits lekvárt, dzsemet, szószt a MARMELA-val

Van egy régi jó mondás:
Csak egészségesek legyünk, a többit majd megvesszük valahogy!