Ribizli és alma kombó

07/30/2021

Van 4 ribizli bokrunk. A nagy szárazság miatt azt hittem, hogy egyáltalán nem lesz rajtuk semmi. Azért rendszeresen locsoltam a tövüket, hátha.

És igen, láss csodát, egészen szép terméssel ajándékoztak meg. Lett vagy 5 kg gyümölcs.

Általában málnával szoktuk párosítani, mert a málna elveszi a ribizli erőteljes fanyarságát és egy nagyon harmonikus íz jön létre a két gyümölcs házasságából.

Most viszont lemaradtam a málnáról, így más társat kellett keresnem a ribizlinek. Vettünk előzőleg két kg zöld almát, jól nézett ki, de az íze nem volt az igazi. Ezért úgy gondoltam, hogy héjastól belereszelem és együtt megfőzöm őket.

A ribizlit előfőztem, aztán átpasszíroztam egy tekerős masinával. Maradt 3, jó esetben 3,5 kg ribizli. Ebbe tettem a reszelt almát és készre főztem. Mielőtt készen lett volna, tettem bele 60 dkg cukrot, elég volt, az alma miatt nem kellett több.

Aztán főztem még egy jó darabig, majd steril üvegekbe tettem, kifőzött tetőket csavartam rá. Fejre állítottam úgy 5-10 percig, majd száraz dunsztba tettem.

Lett 8 db 3,5 dl üveg ribizli-alma lekvár. 

Egy kis tálkával kimentettem a reggeli kávé és vajas pirítós mellé. 

Mit mondjak? CSODÁS!!

Íme a videó, ahogyan készült: